BALENES

Característiques bàsiques Tursiops Truncatus
Medeixen entre 1,5 i 4 metres, el seu pes es troba entre 130 i 300 Kg. No existeixen diferències destacables entre femelles i mascles, encara que arriben a proporcions millors.
Poden arribar a velocitats impressionants fins 50 Km/hora i una velocitat "creuer" de 25 a 30 Km/hora. Són exel·lents nedadors; arriben a baixar més de dos-cents metres però normalment no sobrepasen els trenta. El temps d'apnea depèn de l'activitat que estigui realitzant però poden arribar als 20 min. en estat de relaxació total.
Dormen de tres a quatre hores en cicle diari, normalment de nit, mostren una contínua activitat la resta del periode, ja sigui jugant, caçant o simplement desplaçant-se d'un lloc cap a un altre. Són tremendament solidaris, i no abandonen a un amic ferit o malalt; en cas d'atac d'un depredador major, disposen de tàctiques defensives en equip per evitar tal agressió; alguns hauriem d'aprendre certes conductes socials.
Alimentació
Tenen numeroses dents en la mandíbula superior e inferior, però no són utilitzats per mastegar, aquests mamífers, agafen i s'empasen l'aliment sencer. El tipus de menjar varia segons l'especie, des de diferents tipus de peçes fins cefalópids; però en el cas que ens ocupa, (Tursiops t./ Dofí mular), la seva alimentació es basa en caballes, Scomber japonicus, sardines, Sardina pichaldrus, i chicharros; rodeixen els cardúmens més o menys grans i camb un esmedrat treball en equip, van rodeijant i caçant als individus que es van separan del grup; aquesta activitat pot durar hores. Es calcula que poden menjar un 10% del seu pes en un cicle diari i probablement repartit en varis menjars.
Mirant la regió ventral dels dofins podem comprobar el sexe de l'animal. El mascle té dos obertures longitudinals sent la més cercana a la cua del anus i la següent la cavitat genital. Les femelles tenen les mateixes obertures però estan més cercanes entre sí, practicament no s'aprecia qualsevol distanciament, i cadascun dels laterals de la cavitat genital podem veure dos petits plegs que és on s'oculten les mares.